pátek 19. listopadu 2010

Odkazy

(stránka permanentně ve výstavbě)

Vzhledem k poněkud omezeným možnostem vestavěného systému odkazů jsem se rozhodl své odkazy shromáždit na samostatnou stránku ve formě standardního (v budoucnu průběžně upravovaného) příspěvku. To mi umožní u odkazů uvést stručný popis stránek, a odkazy tematicky řadit. V postranním panelu bude nadále pouze odkaz na tento příspěvek.

Odkazy v seznamu jsou stránky, které pravidelně sleduji (přesný význam slova "pravidelně" ponechávám nespecifikovaný). Neuvádím odkazy na Seznam, Wikipedii, Google a podobné známé servery, navzdory tomu, že je "sleduji" častěji, než cokoli jiného. Odkazy jsou přibližně tématicky řazené.

Přítomnost odkazu zde nijak neimplikuje, že s názory uvedenými na dané stránce souhlasím.

Racionalita a skepticismus

Massive Error. Blog F.Tvrdého o filosofii, vědě a ateismu sestává z komentářů k aktuálně publikovaným článkům, novým objevům, probíhajícím politickým a filosofickým debatám. Články bývají relativně stručné (byť ne příliš), zpravidla vtipné a nekompromisní; nadpis vždy odkazuje na to, co konkrétní článek komentuje. Autor je zaměřením klasický skeptik, odmítající pověry, náboženství, alternativní medicínu, kontinentální filosofii a další podobné věci. Aktualizace častá, někdy i vícekrát denně. Komentování možné, byť delší diskuse nebývají příliš časté (chcete-li komentovat, doporučuji podepsat se plným jménem). Česky.

Roman Polach. Blog na iDNESu je zaměřen na klasická skeptická témata: nové objevy, pseudověda, náboženství. Komentování možné, diskuse bývá bouřlivá a její úroveň je nevalná, jak už vyplývá z umístění stránek. Česky.

Marek Picha. Bohužel zřídka aktualizované stránky věnující se logice, především pomocí rozboru reálných argumentů a poukazování na jejich nedostatky. Komentovat nelze. Česky.

Sisyfos. Web Českého klubu skeptiků, jehož tematické zaměření snad není nutno blíže popisovat. Nové články na titulní stránce se objevují řádově v měsíčních intervalech, ale stránky disponují velkým množstvím odkazů a rozsáhlým archivem. Česky.

Less Wrong. Něco mezi komunitním blogem a diskusním fórem, s podle mého soudu nejlepším souborem materiálů na téma racionality. Značná část přispěvatelů se zaobírá problematikou umělé inteligence, a další úchylkou je silný zájem o kryoniku. Okruh témat ale zahrnuje filosofii, kognitivní vědu, morálku, teorii her, kvantovou fyziku, logické paradoxy a další. Kvalitní jsou především starší články archivované jako Posloupnosti. K diskusi je nutná registrace. Anglicky.

Overcoming bias. Původně blog R.Hansona a E.Yudkowského o kognitivních chybách a racionalitě, ze kterého se oddělil výše odkazovaný Less Wrong. Jako autor dnes pokračuje pouze Hanson, a téma je nejsnáze charakterizovat právě vlastnostmi autora, který je jednak ekonom, ale především cynik, jehož oblíbená teorie je, že většina lidského jednání je motivována snahou o posun směrem vzhůru na společenském žebříčku. Aktualizace časté, komentáře možné. Anglicky.

You Are Not So Smart. Blog D.McRaneyho věnovaný chybám v úsudku, kterých se lidé systematicky dopuštějí. Příspěvky jsou psány čtivě a jsou přitom podložené fakty (včetně odkazů). Diskuse možná, aktualizace v poslední době ne tak časté, ale archiv je poměrně rozsáhlý. Anglicky.

Depleted Cranium. "Blog o špatné vědě" kritizuje chyby a absurdity činěné ve spojitosti s vědou, ať už se konkrétně jedná o alternativní medicínu nebo protijaderný aktivismus. Články jsou obvykle psány informovaně s udáním spolehlivých faktů. Zásadní estetický problém ale je to, že autor neumí pravopis vlastního jazyka a zřejmě se ani nenaučil používat spellchecker. Komentáře jsou možné, diskuse bývá na rozumné úrovni, i když se v ní občas objeví někdo "z druhé strany barikády". Anglicky.

Measure of doubt. Těžko stručně vymezit okruh témat tohoto blogu, ale mám podezření, že zdejším pravidelným čtenářům by se líbil. Anglicky.

Daylight Atheism. Jeden z amerických ateistických blogů, často se věnuje kritickému rozboru argumentů křesťasnských apologetů nebo kreacionistů. Značná část je věnována specificky americkým tématům. Komentáře možné, bývají na relativně slušné úrovni. Pochopitelně anglicky.

Skeptic's Annotated Bible. Celý text Bible, Koránu a Knihy Mormonů v angličtině opatřený komentáři z pohledu nevěřícího skeptika. K dispozici jsou seznamy nekonsistencí, problematických pasáží, absurdních tvrzení, ale i dobrých doporučení obsažených v každém ze tří svatých textů.

Źeleznice, tramvaje, doprava

The European railway server. Obsahuje informace o železnicích ve všech evropských zemích, včetně některých odkazů. Hlavní náplní je ale fotogalerie, ve které lze najít pravděpodobně každý typ lokomotivy, elektrické nebo motorové jednotky, vagonu, tramvaje a trolejbusu provozovaný dnes v Evropě (a něco málo i z jiných kontinentů). Anglicky.

The Man in Seat Sixty-One. Stránka plná informací o cestování vlakem po Evropě. Jelikož je autor Angličan, je stránka optimalizována pro obyvatele britských ostrovů, kteří zde najdou doporučené spoje, přestupy, jízdní řády, tarif, popis a fotografie vozů a kupé a další potřebné informace. Mnoho z těchto informací se může hodit i pro Čechy, zejména pro cesty do Británie nebo naopak na východ Evropy. Anglicky.

K-Report. Občasně aktualizované české stránky s železniční tématikou. Přidružené fórum obsahuje aktuální informace o všech druzích dopravy. Česky.

Želpage. Stránky věnující se především železniční fotografii, v menší míře pak informacím o novinkách na železnici. Česky a slovensky.

Tramways du monde. Snímky z více než 170 tramvajových provozů celého světa, pořízené za posledních dvacet let. Pravidelně aktualizováno. Francouzsky.

World Tramways. Současná i historická schémata tramvajových sítí. V současnosti přes 90 měst z 25 zemí. Anglicky.

KIJ film. Jedinečný soubor videí pořízených z kabiny řidiče tramvaje či strojvedoucího. Mapuje prakticky celou síť tramvají v Praze, Brně, Plzni, Liberci, Olomouci a Mostu, některé linky v Bratislavě a pár železničních tratí. Česky.

Humor

xkcd. Webový komiks. Anglicky.

Engrish.com. Anglické nápisy vyfotografované na Dálném Východě. Škoda, že podobná stránka neexistuje i pro češtinu, i když bychom se museli většinou omezit na produkci tuzemských čínských restaurací.

Různé

Cosmic Variance. Blog Seana Carrolla, hlavně, ale ne výhradně o fyzice. Komentáře možné. Anglicky.

The Reference Frame. Fyzikální blog Luboše Motla. Často aktualizováno, komentáře možné. Anglicky.

Essays. Řada zajímavých článků Paula Grahama. Anglicky.

raikoth.net. Několik dalších esejů, mimo jiné vtipná a racionální kritika libertariánství. Anglicky.

Paul Falstad. Javovské interaktivní applety simulující vlnění, elektromegnetismus, diferenciální rovnice apod. A k tomu spousta odkazů. Anglicky.

Richard Wiseman. Optické a jiné iluze, a k tomu každý pátek jedna hádanka. (Zdejší Pondělní šifry jsem začal vydávat dříve, než jsem na Wisemanův blog narazil, takže je to pouhá shoda okolností.) Anglicky.

Optical Illusions and Visual Phenomena. Zajímavá sbírka více než devadesáti optických klamů. Anglicky a německy.

Paleoglot. Blog o zaniklých jazycích a etymologii. Anglicky.

Omniglot. Rozsáhlé a podrobné stránky obsahující informace o prakticky všech aspoň trochu významných jazycích a písmech (a mnohých nevýznamných k tomu). Přidružený blog s obecně jazykovou tématikou a pravidelnými kvizy, kde si člověk může vyzkoušet schopnost rozpoznat cizí jazyky podle nahrávky (doba „jednoduchých“ jazyků typu švédštiny nebo turečtiny je ovšem dávno pryč). Jak stránky, tak blog jsou často aktualizovány. Anglicky.

Dříve sledované

Amor Vacui. Blog J.Poláka obsahoval čas od času zajímavé téma týkající se racionality, vědy nebo filosofie. Autor v mnoha otázkách zaujímal skeptické postoje, má však pro mě těžko pochopitelný sklon k jistým druhům okultismu, což se projevuje u nezanedbatelné části jeho článků. V poslední době je sklon k okultismu patrnější, přestal jsem proto blog pravidelně navštěvovat. Komentáře možné, diskuse bývá na slušné úrovni. Česky.

pinus@chicago. Ekonomický blog J.Borovičky. Dříve často aktualizováno, komentáře byly možné. Dnes je blog ukončen a funguje pouze jako archiv. Česky.

Britské listy. Internetový deník, kam jsem napsal pár článků, většinou ve formě rozhořčených reakcí. Poměrně liberální publikační politika Blistů vede k nepříliš vysoké úrovni většiny článků. V poslední době jsem přestal číst. Česky.

2 komentáře:

  1. Pichův blog komentovat lze, avšak jakýkoliv komentář musí projít jeho schválením; nesmí se za žádných okolností rýt do jeho pracoviště a už vůbec ne komentovat anonymní e-maily.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý deň,
    dovoľte mi upozorniť Vás na nové stránky venované knižkám "Rébusbook". Rébusbook je kniha–hlavolam: Do príbehu sú vsadené šifry, hlavolamy a rébusy, ktoré dostávajú bežného čitateľa do aktívnej pozície. Viac sa dozviete na www.rebusbook.szm.com .

    S pozdravom Dušan Kohút

    OdpovědětVymazat