neděle 28. listopadu 2010

Bilance - listopad 2010


Po třech měsících od prvního podobného zhodnocení je tu další přehledový příspěvek. Původní plán se nepodařilo zcela splnit, a tak se na některé příspěvky stále čeká. Bohužel mi vypověděl službu starý laptop, a v důsledku toho momentálně nemám přístup k souborům na starém disku, což se doufám brzy změní. Výměnu počítače jsem spojil s přechodem z Windowsů na Linux (je to takhle snažší, protože prostředí zabudovaných Windows 7 je mi velmi nesympatické). Přesto doufám, že se mi podaří i nadále udržet tempo aktualizací na 7-8 měsíčně, nepočítaje v to administrativní sdělení jako je toto.

V rubrice Cesty stále dlužím slíbené reportáže z Istanbulu, Smolenska a Cardiffu. Doplnění bude mít prioritu, jakmile se dostanu k obsahu starého disku. Žádnou další reportáž na další čtvrtletku neplánuji, protože tak jako tak jsem pomalejší oproti očekávání.

Rubriku Dráhy by měla obohatit další pokračování série Historie železnic, s tématy anglického širokého rozchodu a severoamerických lokomotiv. Dlužím ještě článek o moskevských tramvajích, a přibyde i informace o instanbulské veřejné dopravě.

Rubrika Racionalita je v zásadě jediná, kde se mi podařilo splnit prakticky vše, co jsem deklaroval. Na další tři měsíce jsou zde v plánu témata konspiračních teorií a Pascalova sázka.

Do rubriky Paradoxy přibyde článek o Simpsonově paradoxu, a možná ještě jeden paradox vážící se na antropický princip. Oba plánované paradoxy připadají v úvahu i pro novou rubriku Pravděpodobnost, která se kromě toho rozroste o druhý díl článku o testování hypotéz a o článek na téma zneužívání statistiky.

Rubriky Jazyk a Rébusy by měly pokračovat obvyklým volným tempem (nezapomínám na slíbené číselné soustavy v různých jazycích).

No a v rubrice Fyzika přijdou články o šipce času a termodynamice.

Stále ještě není hotova stránka odkazů; v této věci se hodlám ještě nějakou dobu vymlouvat na technické problémy.

A nakonec, mám už statistiku přístupů. Za poslední měsíce to bylo postupně 1368, 2057 a 2355 přístupů (celkem, ne individuálních, jejich počet neznám). Nic moc, ale trend je aspoň positivní.

2 komentáře:

  1. Možná by pomohlo zestručnit jednotlivé články a hlavně přidat rubriku sport. Turnaj v Dubně mezi týmy ČR, Ruska, Ukrajiny aj. nezaznamenán na tomto blogu, reportáž jsem slyšel pouze u piva v Praze. Co třeba návštěva fotbalu nebo KHL v Moskvě? Co výlet na norskou a finskou hranici?
    Je jasný, že hlavnim tématem je fyzika a matematika, ale trocha z jiného soudku ob4as neuškodí.

    OdpovědětVymazat
  2. Ten turnaj mi ani nepřipomínej, takový klepce jsme nedostávali ani s Botičem. Jestli bude v březnu opakování, tak pořídím fotodokumentaci a dám sem reportáž.

    S tím fotbalem v Moskvě je ta potíž, že evropské poháry se hrají někdy od 21:30 místního času, a poslední vlak do Dubny jede o půlnoci (a to je nevytápěná "električka", takže se dá rozumně použít jenom v létě). KHL by se zvládnout dala, ale sám na hokej jít nechci. Možná kdyby tu hrála naše reprezentace.

    OdpovědětVymazat