středa 17. srpna 2011

Změna barev

Původní barevné schéma se vyznačovalo nízkým kontrastem, který mohl snižovat čitelnost. Pro zvýšení čitelnosti jsem rovněž přešel k patkovému písmu. Zpětná vazba je vítána; vyšší než malé množství čtenářů preferujících starý vzhled (a vyjadřivší tuto preferenci formou komentáře) může změnu zvrátit.

17 komentářů:

  1. Mně ten nažloutlý background vyhovoval, sice to nebyla pravá barva perdix perdix, ale teď je to kontrastní snad až moc...

    OdpovědětVymazat
  2. Přimluvil bych se za původní barevné ladění, jen barvu hlavního textu bych o něco ztmavil (sám jsem si ji v prohlížeči nastavoval na černou).

    OdpovědětVymazat
  3. Navrhuji změnu typu písma na modernější. Současné navozuje atmosféru psacích strojů dvacátého století, která je v prudkém kontrastu se všemi aktuálními tématy, která se zde diskutují.

    OdpovědětVymazat
  4. No jo, ale když já mám rád staré knihy s pečlivě dekorativní typografií.

    Praktičtěji, v souvislém textu se patkové písmo čte lépe než bezpatkové. Bezpatkové je preferováno při menším rozlišení, ale u dnešních monitorů to hraje roli jen když je písmo opravdu malé (a pokud ano, je asi lepší ho zvětšit). Při volbě patkového písma mi to nabízelo v zásadě dvě stabilní varianty: Georgia a Times New Roman. Georgia je vhodnější pro čtení na monitoru, TNR je spíš pro tisk a na monitoru vypadá v menších než velkých velikostech poněkud nepěkně.

    Můžu si samozřejmě hrát s css, ale stejně nevím, jaké jiné písmo bych zvolil.

    OdpovědětVymazat
  5. Hm, a nejde prostě udělat skinování? Jako že by bylo na výběr víc designů a čtenář by si vybral podle svým preferencí... V praxi by se to myslím mělo dát udělat jednoduše pomocí vhodného javascriptového kódu vloženého někde v html, který by přepínal mezi různými céesesky.

    OdpovědětVymazat
  6. Znamenalo by to, že když čtenář nemá nainstalovanou javu, stránka se nezobrazí? A že při každém zobrazení se objeví "Loading Java"?

    Ačkoli takovou věc považuju za zbytečnou, možná bych se do toho pustil, abych se přiučil něčemu novému. Ovšem pokud to znamená, že se stránka bude načítat dvakrát tak dlouho, tak to nechci.

    OdpovědětVymazat
  7. Javascript a Java jsou úplně jiný věci a nemají lautr nic společnýho (viz). Koneckonců, už teď je tvůj bloch plnej javascriptu - mrkni se do zdrojáku. Jinak css-kový styly zabírají jen malou část celého zdrojáku, takže nevidim důvod, proč by se to mělo načítat dvakrát dýl, když tam budou jeden dva navíc.

    OdpovědětVymazat
  8. Jinak teda pro inspiraci: tady to maj udělaný přesně tak, jak jsem to popisoval.

    OdpovědětVymazat
  9. @Hynek: Asi máte pravdu, jsem přesto rád, že jste můj návrh zvážil :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Několik poznámek:

    a) Zapomněl jste odlišit odkazy. S překvapením jsem zjistil, že některé Vaše články odkazují. Tam bych neexperimentoval a nechal bych modré podtržené.

    b) Nová moderní písma má Microsoft: Cambria nebo Constantia. Ale je fakt, že nejsou tak rozšířena jako stará písma Microsoftu.

    OdpovědětVymazat
  11. Odkazy jsou barevně odlišené, červenohnědě. Podtržené nebyly ani v původní verzi.

    OdpovědětVymazat
  12. Aha, omlouvám se. Nicméně ten odstín není prakticky odlišitelný od černé.

    A nešlo by něco udělat s RSS? Z článků mi přijde jen nadpis a z kommentářů jen asi 300 znaků.

    OdpovědětVymazat
  13. Může to být nastavením monitoru, já to vidím dost kontrastně. RSS nepoužívám, takže nevím pořádně co to je, jak to funguje, ani co se s tím dá dělat. Zkusím mrknout na obě věci.

    OdpovědětVymazat
  14. Problém je, ač 2 různé počítače, mám jen jeden typ monitoru, a to schválně. :-)

    RSS se nastavuje v http://www.blogger.com/blogoptionsfeed.g?blogID=číslo_blogu. Zdroj záznamů v blogu, Feed komentářů blogu, Zdroje komentářů podle záznamů je třeba nastavit na Úplné příspěvky.

    OdpovědětVymazat
  15. Díky, to podtržení to odlišilo.

    RSS se nastavit nepodařilo?

    OdpovědětVymazat