středa 25. srpna 2010

Výročí

Dnes, 25. srpna, uplynul právě rok od prvního příspěvku na tomto blogu. Takovéto momenty bývají považovány za vhodnou příležitost k bilancování. Mám ovšem pocit, že zatím není moc co hodnotit. Příjemně mě překvapilo, že se mi podařilo udržet relativně stabilní množství příspěvků cca. šesti až osmi za měsíc do konce srpna budu ale muset přidat, díky dvoutýdenní pauze na začátku měsíce, abych standard dodržel. Počet čtenářů se na druhé straně nevyvíjí pravděpodobně nijak zvlášť optimisticky. Stále navíc netuším, jak získat data o počtu individuálních přístupů.

Místo detailního hodnocení minulosti, které by pravděpodobně stejně bylo jen cvičením v sebeklamu, při příležitosti prvních narozenin blogu raději nabídnu program dalších publikací v nejbližší budoucnosti.

V rubrice Cesty přibyde dokončení série Orient Expres, kde již půl roku chybí poslední díl o nejdůležitějším bodu cesty, Istanbulu. Dále se chystá další dva příspěvky o Petrohradě a jeden o Smolensku, a rád bych vyrobil ještě jednu reportáž s neruskou tematikou, pravděpodobně z Cardiffu.

V rubrice Dráhy se chci vrátit k sérii o historii železnic, v plánu jsou navíc články o historii a současnosti tramvajových provozů v Petrohradě a Moskvě.

V rubrice Racionalita plánuji sérii článků o kognitivních chybách, jak jsem ostatně deklaroval již včera. Dále se připravuje návod pro identifikaci mašíblu a krátká diskuse o rozdílu mezi bayesovským a frekventistickým pojetím pravděpodobnosti.

V rubrice Fyzika přijde příspěvek vztahu Machova principu a obecné relativity a pravděpodobně i další článek o mnohosvětové interpretaci kvantovky. Byl bych rád, kdyby se podařilo konečně napsat i polemiku s pamflety Luboše Motla o termodynamice. Měl jsem to v plánu již před rokem, ale dařilo se mi toto téma odkládat.

V rubrice Jazyk by se mělo obnovit vydávání Etymologických zpravodajů. Chtěl bych se také dostat k zajímavému tématu různých číselných soustav užívaných ve světových jazycích.

V rubrice Rébusy budou dále vycházet Pondělní šifry. Navíc je možné, že pro tuto rubriku získám spoluautora; na tuto možnost se ovšem zatím nelze spoléhat.

A samozřejmě, téměř jistě se objeví něco neplánovaného.

Výše sepsané lze považovat za veřejný závazek, který chci optimálně stihnout za tři měsíce, kdy, vzpomenu-li si na to, uveřejním další program, a tentokráte i konkrétní zhodnocení úspěšnosti plnění prvního tříměsíčního plánu.

4 komentáře:

  1. Na blog jsem náhodou narazil asi před měsícem. Líbí. Jako nefyzik docela chrochtám blahem nad těmi fyzikálními články.

    OdpovědětVymazat
  2. @Anonymní: Díky. Co se týká fyzikálních článků, docela by se mi hodila zpětná vazba od nefyziků. Především bych rád věděl, nakolik píši srozumitelně. Psát srozumitelně je těžké, a specielně pokud je adresátem člověk s jinou specializací než autor.

    OdpovědětVymazat
  3. Ač mám asi rozsáhlejší znalosti o fyzice, než úplný laik, jako nefyzik můžu potvrdit, že píšete velice srozumitelně a čtivě.
    Filip M.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já měl fyziku jenom na gymplu, ale i pro mne to srozumitelné je; a zajímavé. Čtivé jsou spíš ty cestovatelské články:). Anonym z 25. 8.

    OdpovědětVymazat